1 september 2019

Augustinus in Milaan (2)

In de vorige blogpost vertelde ik hoe Augustinus voor zichzelf tot geloof kwam. In die tijd was het de gewoonte dat mensen op volwassen leeftijd zich lieten dopen. Dat gebeurde normaal tijdens de paasnacht en de hele vastenperiode ervoor was een intense periode van geloofsonderricht.
Zo ook voor Augustinus die in Milaan op 24 april 387 werd gedoopt door bisschop Ambrosius. Er zijn twee plaatsen in Milaan waar de doop van Augustinus wordt herdacht.
(Sant'Agostino in Camminadella
eigen foto 6 juni 2019)

In de onmiddellijke nabijheid van de Basilica Sant' Ambrogio waar het graf vereerd wordt van Sint Ambrosius, is er een klein kerkje dat ik per toeval heb ontdekt en dat noemt: Chiesa Sant' Agostino in Camminadella. Dank zij de middagsluiting van de basiliek zochten we nog wat schaduwen verkoeling in het hete centrum van Milaan. Metrowerken vlakbij maakten veel kabaal en we zochten wat verder weg enige rust en koelte. Zo ontdekten we een klein kerkje dat open was en blijkbaar volledig in het teken staat van Augustinus en zijn bekeringsverhaal. Volgens de steen boven de toegangsdeur (die ik pas ontdekte bij het verlaten van het kerkje) zou Augustinus daar gedoopt zijn. 
(muurschildering - eigen foto)
Maar dat lijkt weinig waarschijnlijk want een aparte individuele doop buiten de Paasnacht was zéér ongebruikelijk en alleen in gevallen van stervensgevaar of andere acute levensbedreigende situaties.

 Wel is er in het koorgedeelte een muurschildering die het bekeringsverhaal van Augustinus verbeeldt: neem en lees...onder de vijgenboom.
Dat is de ene plaats waar de doop van Augustinus wordt herdacht. Een klein achterafkerkje kan je zeggen.

De andere plek in Milaan is dé centrale plaats van de stad: de Duomo (ofte de kathedraal). Vorige eeuw werden uitvoerige opgravingen gedaan in en vlak voor de kathedraal. Daar werden de resten van de eerste laatromeinse/vroeg middeleeuwse kathedraal opgegraven, toegewijd aan de heilige Tecla. Zoals gebruikelijk in die periode was er vlak voor de kathedraal een apart gebouwtje als doopkapel of baptisterium opgetrokken. In de archeologische site vlak voor de Duomo kan je de grondvesten zien van het baptisterium waar Augustinus wellicht gedoopt werd in 387.
(eigen foto 6 juni 2019
vooraan zeshoekige baptisterium
Milaan )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten