Maar in de brochure bij de tentoonstelling stellen zij vast: "De rode draad van het project is de idee dat alle beschikbare kennis op onze campus verzameld, niet volstaat om uit te komen bij een vrije mens. De zoektocht naar spiritualiteit is ook onze opdracht die we moeten durven claimen."
Merkwaardig dat een vrije universiteit de zoektocht naar spiritualiteit claimt. Elke bezoeker werd bij aanvang nog eens persoonlijk aangesproken en ingelicht over dit project en het uitgangspunt erbij : meerdere studenten hebben iets met religie en wat moeten we als VUB daarmee. De wereld is blijkbaar niet enkel (be)grijpbaar door en vanuit de universitaire kennis.
JRSLM is dan ook een goede titel om te verwijzen naar dé stad van de monotheïstische godsdiensten: Jeruzalem. Deze stad roept bij gelovige Joden, christenen en moslims emoties op die doorheen de geschiedenis hebben geleid tot oorlogen en conflicten en dat nog doen tot op vandaag.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOr5XwVecN8M0NkRYEoc01_m_gwXPvKO1ZH3bNBjwUKKEgqvmJclvz4rqhw4z20yNBcG1BBGP8gVmu3iFDzlyyay39em5ckN2EdiKyJZlvA8h9tWQfJ-9_zXjW-hvlP3MXECwv2LUfzyl8/s400/vub-01.jpg)
Bij de jonge kunstenaars vond je meerdere verwijzingen naar de idee van een Anti-Christ en dat vond ik wat onrealistisch voor de Vlaamse situatie. Op duizend preken van pastoors of dominees in Vlaanderen zal er misschien één zijn waarin de Antichrist wordt vernoemd. Maar ja, film en TV-series van Amerikaanse origine hebben vaak een 'evangelical' inslag en daar is zo'n taalgebruik veel voorkomend. Voor vele jonge mensen is dat beeld bepalend voor hun idee over geloof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten