27 januari 2020

Het nieuwe Jeruzalem ligt in Brussel ...of niet? - over licht en donker

De verjaardagstentoonstelling van de VUB eind vorig jaar zocht naar de plaats van geloof in onze wereld vandaag. Wat is geloof? In de expositie waren er vier locaties op en bij de campus in Etterbeek met telkens een andere invalshoek. De titels van deze ruimtes zeggen al veel: 'de donkere kamer', 'de heldere kamer', 'wil en voorstelling', 'Christus versus Antichrist'.
Goede kunst wil helpen de kern van ons mens-zijn te raken en de werkelijkheid op het spoor komen achter de scheurtjes van ons bestaan. Zo'n kunst werd getoond en gesmaakt.


(Thierry De Cordier : Nada  - ©Xavier Hufkens Gallerie)


In de zogenaamde 'dark room' van de expositie zag ik enkele mooie schilderijen die de nachtzijde van het leven en het geloof laten zien. Met nachtzijde werd hier bedoeld: lijden, twijfel, angsten, vervolging, onderdrukking, ongeloof...
Werken van Thierry De Cordier, Gustave van de Woestyne, James Ensor, William Blake, Félicien Rops of Michaël Borremans vormden artistiek het hoogtepunt van de expo.
Sint Jan van het Kruis en Meester Eckhart met hun zogenaamde negatieve theologie, hun spiritualiteit van het niet-weten, waren nooit ver weg in deze zaal. Geloven is niet zozeer een reeks leerstellingen aannemen, maar is met hart en ziel en lichaam zich toevertrouwen aan een Liefde die je wilt meevoeren naar een heelheid van leven, heelheid in je eigen persoon, heelheid verbonden met anderen en met de schepping. Daartoe moeten de 'donkere' kanten van ons/het bestaan een plaats krijgen zoals meerdere artiesten in Brussel toonden en zoals meerdere christelijke figuren ook voorleefden.


(James Ensor : Man van Smarten - ©Vlaamse Kunstcollectie)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten