31 januari 2020

Het nieuwe Jeruzalem ligt in Brussel ... of niet? - video -

In de tentoonstelling n.a.v. 50 jaar VUB eind 2019 werd gefocust op de rol van geloof en spiritualiteit in ons menselijk bestaan. Die zijn er en verdienen gezien, gehoord, bevraagd te worden. De moderne en hedendaagse kunstwerken die te zien waren, toonden verschillende facetten van wat geloven is en kan doen met mensen, aan positiefs en aan destructiefs. Een van de hedendaagse media waarmee kunstenaar zich uitdrukken is het bewegende beeld. Er waren dan ook meerdere video's te zien in deze tentoonstelling.
Twee wil ik hier even uitlichten.
(still uit video van Francis Alÿs :
When Faith Moves Mountains
©mukha)
Er is eerst en vooral het bekende project van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs waarin letterlijk een berg wordt verplaatst met behulp van honderden mensen. Geloof dat bergen verzet...: zie Marcus 11,23 of Matteüs 17,20.
Wie de video wil zien kan hem vinden op You Tube via deze link :https://www.youtube.com/watch?v=4eNuqLnFaYA 

De tweede video is van de Iraans-Amerikaanse artieste Shirin Neswat (°1957) met als titel : Passage. Vanuit haar dubbele identiteit zoekt ze om haar oosterse wortels te verenigen met haar nieuwe westerse omgeving. De positie van de vrouw in relatie met de (islamitische) religieuze waarden is een veel voorkomend thema, ook in deze video. De muziek van Philip Glass versterkt nog het mysterie van het gebeuren. We zien ook hoe ze de kracht van rituelen (processies, gezangen, afscheidsceremonies, ...)en symbolen (vuur, water,...)  oproept, een belangrijk aspect van elke godsdienstige praktijk. 
(still uit video "Passage" van Shirin Neshat 2001 ©moma.org)
We zien leegte en gemis, maar ook gemeenschap en betrokkenheid. Zoals een review in BRUZZ (12 november 2019) zegt :"Juist daarin gaat de mystieke dimensie schuil: de onmogelijkheid om de vinger te leggen op het hoe en waarom en tegelijkertijd bepaalde kennis te hebben. Om te weten dat je hier aan flarden wordt gescheurd, tot een groter geheel wordt versmolten, omarmd, verstoord en getroost."
Op You Tube kan je een verkorte versie zien via deze link : https://www.youtube.com/watch?v=mjPJrgnraAQ&t=30s.

Deze tentoonstelling toonde hoe veelzijdig de religieuze aanwezigheid en invloed is op de dag van vandaag wereldwijd. Voor een instelling als de VUB een moedige en gedurfde stellingname, zeker in ons Vlaanderen dat leeft onder de filosofische schaduw (ik schreef bijna dwingelandij) van Etienne Vermeersch en volgelingen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten