14 januari 2020

Mijmeren na de film: The Two Popes - een vervolg

De Netflix-film "The Two Popes" focust zich op de twee totaal verschillende persoonlijkheden van de twee pausen, de vorige paus Benedictus enerzijds en de huidige paus Franciscus anderzijds. 
Een van de meest ontroerende momenten is het moment waarop Bergoglio beseft dat hij een kansmakende kandidaat is om Benedictus op te volgen. Hij ziet dan terug hoe hij als overste van de Argentijnse jezuïeten zijn dappere kritische ordegenoten niet heeft gesteund. Deze 'verloochening' en zijn latere 'bekering' naar een meer consequente keuze tegen de onderdrukking van leger en bedrijven brachten mij naar de figuur van de 'eerste' paus, Petrus, die ook zijn Heer had verloochend -tot drie maal toe- [zie evangelieverhalen Mat.26, Mc.14, Lc.22 en Joh.18] en de subtiele herinnering eraan door Jezus die Petrus na de Verrijzenis tot drie maal toe zal vragen of hij Jezus lief heeft [Joh. 21,15-17]. 

Dit verhaal geeft te denken hoe anders Christus kijkt naar onze categorieën 'goed' en 'kwaad', 'recht' en 'onrecht', 'juist' en  'fout'. Dat verhaal mogen we lezen als een spiegel voor onszelf : hoe denken wij over misdadigers die hun straf hebben uitgezeten en terug in de samenleving terecht komen? Hoe stevig staan wij in onze schoenen als wij anderen veroordelen omwille van 'fouten'???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten