7 maart 2020

Een open raam : zoeken naar uitzicht : meer dan een gat in de muur.




Het spreken van God wordt door de psalmist vergeleken met het creëren van openheid, zoals ik Benoît Standaert heb aangehaald in mijn blog van 12 februari laatst.
Het beeld van een raam verwijst naar onze manier van wonen. We wonen niet meer als nomaden in tenten, maar we hebben ons ergens genesteld en een huis gebouwd. En in zo'n huis is er doorgaans minstens één raam. In de sloppenwijken overal ter wereld vinden we evenwel huizen waar géén enkel raam is, alleen een gat als én deur én raam. De beelden van de 'railway market' in Dakkah (de hoofdstad van Bangladesh) uit het programma "Reizen Waes" blijven mij bij: dat is wonen op zijn 'smalst' en mensonwaardig. ( zie link : van 6min.52 tot 10 min.15) cfr. https://www.dailymotion.com/video/x5ha2wr.


(uitzicht uit kamer in de chambre d'hôte Ombres
in Baulne-en-Brie ; 7/9/2019)
Maar terug naar onze eigen situatie: onze huizen hebben ramen (gelukkig maar). Over de functie van ramen las ik een bespreking van een boek over het werk van architecte Marie-José Van Hee door Koen Van Synghel in De Standaard van 6 januari 2020.
Van Synghel schrijft er dit: "Zoals alle huizen van Van Hee spoelt het daglicht binnen via ramen in alle maten en gewichten. Een raam is nooit alleen een gat in de muur, maar een ruimte, een plek waar je tussen binnen en buiten kunt stilstaan, bij het leven en bij de zin van het bestaan."
Een raam verbindt binnen met buiten...Zo ook hebben  Bijbelse woorden de potentie in zich om te verbinden, om onze innerlijke zintuigen aan te spreken en te openen voor die Andere die de grond en zin van ons bestaan is.  Bijbelse woorden willen ons innerlijke verbinden met de werkelijkheid van de Andere buiten ons en willen ons zo een 'heler' mens maken.
Alleen wij moeten nu willen open staan voor die Andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten