2 maart 2020

Een open raam : zoeken naar uitzicht : wortelen in het ongewisse


God, wie of wat Hij ook is, is er en Hij kan aan een mens gebeuren, als een vraag, als een onrust, als een andere manier van kijken, als een ongewisheid, als een voorgekauwd idool die behangen wordt met alle puberale oorzaken van onvrijheid...
Tot een raam opengaat en we ontdekken hoe Anders Hij is, een en al raadsel en niet een stoplap, niet een filosofisch principe.
"Op een dag komt de zon op en de ochtendwind brengt je een woord als een venster, een woord als een deur, dat de zon, de smaak van zand en woestijn, het ritme van een rivier en het ruisen van het graan, de diepte van een herinnering en ook de onrust laat binnenkomen. (...)
Op een dag is er een woord dat, een zin die je verandert en je hebt maar één zorg, dit ongehoorde en onverwachte delen, vertellen, duidelijk maken, laten resoneren. " (Marc-Alain Ouaknin, God en de kunst van het vissen, Lannoo, 2016, blz. 74-75)

Wat is het pijnlijk om te zien hoeveel mensen zichzelf opsluiten en hun ramen niet kunnen of durven opengooien. Ze weten wie ze zelf zijn, ze weten wie de anderen zijn, ze weten wie de Andere is of dat denken ze toch.  De zon en de smaak van de woestijn, de herinnering en de onrust laten ze niet binnenkomen. Als we de wetenschappers mogen geloven, dan is alles binnenkort maakbaar en beheersbaar. Als we de politici mogen geloven, dan moeten we streven naar maximale veiligheid (wat dat ook moge betekenen). Als we banken mogen geloven, dan kunnen we ons indekken voor alle risico's (als je maar genoeg geld hebt natuurlijk).
Maar God en geloof zijn geen verzekeringsproducten of pasklare handleidingen voor een gerust leven, ze willen juist de mens laten wortelen in het ongewisse. Zoals de bloem opmerkt aan de kleine prins: "De mensen? ...Je weet nooit waar je ze kunt vinden. De wind jaagt ze in het rond. Ze hebben geen wortels, dat is erg lastig voor ze." (Antoine de Saint-Exupéry, De kleine prins, hoofdstuk XVIII)
Vanuit het raam van Gods woord worden we uitgenodigd onszelf te wortelen in het ongewisse van een Liefde die zo anders is dan wat we kennen en kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten