17 oktober 2020

Als God ons thuisbrengt...

De Nederlandse dichter en priester Huub Oosterhuis (°1933) bewerkte een aantal psalmen tot liedteksten die dan vaak succesvol op muziek werden gezet door Bernard Huijbers. Zo'n héél bekend lied is de omtaling van psalm 126 : Als God ons thuisbrengt uit onze ballingschap, dat zal een droom zijn.

(eigen foto van 
expostie Marc Deconinck)
Dit psalmlied willen we graag interpreteren als een belofte voor het hiernamaals of voor een verre toekomst, nadat we eerst gezwoegd hebben en allerlei onheil hebben verdragen. De Joodse interpretatie van de Thora en andere geschriften wil nooit ingaan op deze verleiding van een leven na dit leven. Alle Bijbelse teksten willen altijd aanzetten om het heden om te vormen tot meer humaniteit. Dus nu zeker en vast ook: in deze Covid-19 tijden voelen we ons in ballingschap, ver weg van ons gewone doen, verbannen naar een land van moeras en mist. We voelen ons ook voor een deel dakloos, onbeschut tegen wat komen kan. In de tentoonstelling "Thuiskomen" met schilderijen van mijn echtgenoot, Marc Deconinck, [te zien in de Rodenburgkapel in Marke(Kortrijk) (Cisterciënzerplein- Karel Van Manderstraat)] kunnen we misschien onze eigen kwetsbaarheid in deze coronatijden herkennen. 
Deze expo kan ons doen beseffen dat we nu, in onze samenleving, kunnen thuiskomen uit onze ballingschap als wij de dakloze en behoeftige medemens ook een onderkomen en ondersteuning aanbieden, als wij de onrust van anderen onderdak bieden door onze luisterbereidheid en onze hoop.  Dus een expo de moeite waard...
Nog te zien op zaterdag 17 en 24 en op zondag 18 en 25 oktober, telkens van 15u tot 18u. Een deel van eventuele verkoop gaat naar vzw. De Kier van Kortrijk.

 

1 opmerking: