11 november 2020

De mantel

(retabel in St. Martinuskerk van Asse
© heiligennet)
Op 11 november viert de kerk het feest van Sint Maarten. Dit feest wordt niet alleen bij katholieken gevierd, maar ook vele protestantse gemeenten hebben een bijzondere plek voor deze heilige. Over deze heilige weten we zeer weinig met zekerheid, maar de vele verhalen die over hem de ronde deden toonden hem als een ware volgeling van Jezus. Martinus wordt veelal afgebeeld of als bisschop of als Romeinse soldaat te paard die met zijn zwaard zijn mantel in twee snijdt om een helft te geven aan een bedelaar. 
Volgens een overgeleverd verhaal zou Martinus de nacht nadat hij zijn mantel had gedeeld een visioen gehad hebben waarin Christus aan hem verschijnt gekleed in de helft van de mantel. 
Wie meer wil lezen over Martinus en de grens tussen legende en historie kan ik verwijzen naar de site waar de heiligen van de liturgische kalender worden voorgesteld volgens de dag dat ze herdacht worden https://www.heiligen.net/heiligen/11/11/11-11-0397-martinus.php
 Deze anekdote verwijst natuurlijk naar het evangelie volgens Mattheus (hfst. 25, vers 36)  waar Christus in zijn rede over het einde der tijden zegt: "Ik was naakt en gij hebt mij gekleed".

Aan deze heilige en zijn mantelverhaal moet ik denken bij het zien van deze kunstinstallatie hieronder van Berlinde de Bruyckere. Dit zag ik in een tentoonstelling in Mechelen in 2018-2019. Het werk kreeg ook de titel "Mantel" mee. De mantel die beschutting moet brengen in barre tijden, maar die zelf gemaakt is uit breekbare materialen... Zo moeten we elkaar beschutting bieden, een luisterend oor, warmte en (corona-proof) nabijheid hoe wankel soms onze eigen leven ook is. Dan zal het feest van Sint Maarten een echt feest zijn in de voetstappen van Jezus. 
(eigen foto - februari 2019) 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten