16 november 2020

Laat de hoop u blij maken.

Laten we het hebben over woorden voor morgen, over woorden die uitzicht bieden. Dat is het toch wat we op dit moment zo nodig hebben.

Naast de strakke 'wetenschappelijke' woorden die maar één betekenis kunnen hebben en verwijzen naar één 'realiteit', bezit onze taal gelukkig nog vele andere woorden, die én onze ervaring én onszelf niet (kunnen) opsluiten in één enkel woord. Om de wereld te begrijpen hebben we die 'wetenschappelijke' woorden nodig, om de wereld te beleven en te bezielen hebben we vooral die andere woorden nodig. Die belevingswoorden weten ook veel over het leven in al zijn schakeringen en ze roepen vaak beelden op die bezielend kunnen werken. God, zingeving, geloof, liefde, verlangen zijn zo'n woorden. 

(©Toolshero)

Wat morgen brengt, weten we niet. De wetenschappers voorspellen klimaatcatastrofes bij gelijkblijvend gedrag van ons allemaal. Ze voorspellen méér en snellere/betere hulp dank zij elektronica  in ons dagelijks leven. Ze voorspellen veel maar noch de menselijke wisselvalligheid noch de biologische wisselvalligheid (denken we maar aan covid-19) kunnen ze beheersen. Dan moeten we ons behelpen met die andere woorden die ons kunnen meedragen naar die onbekende en onzekere morgen. Een van die bezielingswoorden is 'hoop'. We hopen op een vaccin, op een onbezorgd kunnen reizen, samenkomen, (eet)cultuur proeven,... Hoop wekt ook vreugde op, geen billenkletsende lachpartij, maar een vernieuwde blik die licht ziet en nabijheid ondanks vele obstakels. 

(©kerknet : icoon stichters
Cîteaux)


In de trappistengemeenschap van Zundert (Noord-Brabant, NL) werd onlangs een nieuwe abt gekozen. Op vrijdag 13 november werd hij in de abdij Maria Toevlucht gezegend tot zevende abt van Zundert. De nieuwe abt, dom Guido Van Belle,  koos als devies  de woorden van Paulus aan de Romeinen: "Laat de hoop u blij maken." (Rom. 12,12). In deze dagen uitermate actueel...

Dit alles kwam bij mij op bij het lezen van een gedicht van Philippe Cailliau

( ©Letterkappers.be)

MORGEN

Waar de schrijver beitelt 
en de dichter kerft,
komen levende lagen tot leven.

Mensen onthouden onbekende
weetwoorden en zielebeelden
tot ze aanvoelen wat morgen is.

(uit: Omtrek van water, uitg. Kleinood&Grootzeer, Bergen-op-Zoom, 2020, blz. 44)

God, hoop, vriendschap...en zo vele andere belevingswoorden die kunnen helpen te leven binnen ons onzekere heden naar morgen toe: even zovele weetwoorden die zielebeelden oproepen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten