16 februari 2021

New Sacred Images - Bill Viola - 2

 In een eerdere post, op de dag van de 70ste verjaardag van de artiest Bill Viola (25 januari), gaf ik al aan om op zoek te gaan naar nieuwe 'sacred', heilige, heelmakende beelden voor onze tijd. 
De beelden die deze videokunstenaar gebruikt gaan vaak terug op bestaande beeldtaal, zoals werken als "The Greeting" (geïnspireerd op een schilderij van Pontormo: bezoek van Maria aan Elisabeth) of "Emergence" (geïnspireerd op een fresco van Tomaso Masolino da Pinicale : Piëta) of nog "Catherine's Room" (vanuit een schilderij van Andrea di Bartolo : heilige Catharina van Siëna en vier zusters dominicanessen, zie hieronder). 




Maar in andere werken is het eerder de titel die verwijst naar een religieus of spiritueel thema, zoals bij "Martyrs" (zie dit blog in 2018 : 21/2 ; 8 en 21/3) of  bij "The Deluge" (de zondvloed). Zoals ik al zei op 5 januari laatst gaat het thema  van de zondvloed naadloos over van een oude verhaal uit het boek Genesis naar een spookbeeld van onze mogelijke toekomst. Door zijn zondvloed te laten gebeuren in een actuele, 'deftige' setting krijgt alles meer urgentie.
Over deze zondvloed à la Bill Viola kan je deze Franstalige korte voorstelling bekijken :
 
De video van Bill Viola houdt een vraag in aan elke toeschouwer: hoe verhoud ik mij tot de berichten/waarschuwingen over een nakende 'zondvloed'/dramatische stijging van het zeeniveau? Die berichten horen we als het grommende geluid op de achtergrond in de video. Blijven we rustig voorbij stappen, gebiologeerd door ons mobieltje of zoeken we iets te doen?  Zijn de klimaatwetenschappers samen met enkele politici en prominenten (zoals paus Franciscus en zijn omzendbrief 'Laudate si') profeten die roepen in de woestijn zonder dat ze gehoor vinden? Doen we wat binnen handbereik ligt om ons steentje bij te dragen aan alternatieven die de klimaatveranderingen kunnen afremmen of denken we: dat zal onze tijd nog duren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten