19 maart 2021

19 maart 1947

 Vandaag precies 47 jaar geleden legde Thomas Merton zijn geloften af als monnik in de trappistenabdij van O.L.Vr. van Gethsemani(nabij New Haven in staat Kentucky, USA). 
Deze zoekende schrijver bleef zijn hele leven betrokken op God én op de mensheid. Hij werd een raadsman voor vele tijdgenoten en inspiratiebron voor zoekende mensen tot op vandaag. Hij inspireerde onder anderen de activisten die opkwamen voor gelijke rechten van zwarten en voor het beëindigen van de Vietnam oorlog.
Trappisten leven in gemeenschap en het was niet zo vanzelfsprekend dat hij zich in een kluis afzonderde in het bos van de abdij. Bij dit terugdenken aan deze bijzondere man, die door paus Franciscus genoemd werd tijdens zijn bezoek aan de VS in zijn toespraak tot het verzamelde congres in Washington (24 september 2015), kan je hier een film (iets langer dan 10 minuten) zien die ons de kluis toont van  de abdij van Gethsemane, een zeer ingetogen beeld dat de kijker als het ware laat meekijken over de schouder van father Louis (kloosternaam van Thomas Merton) heen. Het is een woordloze inkijk in het leven van een van de grootste spirituele schrijvers van vorige eeuw.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten