2 oktober 2021

Iconen - Icons -vroeger en nu -1-

 Heel graag bezoek ik tentoonstellingen in de Brusselse Villa Empain. Er is niet alleen de omgeving van dit Art Decobouwwerk maar telkens opnieuw brengt de Boghossian Foundation een doordachte thematentoonstelling waar plaats wordt gemaakt voor artiesten en verhalen uit Oost en West en uit het Midden-Oosten. Zo ontdek je altijd weer nieuwe artiesten en nieuwe gezichtspunten. 
Nog tot  midden november is er nu een expositie met als titel : "ICONS". 
De titel en de affiche van de tentoonstelling geven al aan wat je mag verwachten. Van de eeuwenoude religieuze traditie tot nu heeft het begrip 'icoon' heel wat betekenissen gehad. In onze tijd is een icoon iemand die een gemeenschap, beweging of mode belichaamt. 
Die waaier aan betekenissen worden mooie verbeeld doorheen deze expositie. 
Het affichebeeld is een foto van de Franse zangeres en actrice Lio die verbeeld wordt als een Onze Lieve Vrouw van Smarten door het kunstenaarsduo Pierre et Gilles. Dit beeld, typisch voor deze Franse artiesten, is tevens 'iconisch' voor deze tentoonstelling. Er is plaats voor de oude religieuze context én voor de hedendaagse 'nieuwe' iconen.


Woorden en hun betekenissen verschuiven door de tijd heen, maar iconen blijven altijd verwijzen naar het beeld van iemand exemplarisch, iemand 'voor-beeldig' in/voor zijn of haar tijd. Door hedendaagse beroemdheden als icoon voor te stellen wordt hun semi-religieuze status geaccentueerd en tegelijk soms bekritiseerd of minstens bevraagd. Die boeiende gang door de tijd en wat tot voorbeelden wordt getoond maakt het bezoek van deze tentoonstelling zeker de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten