15 januari 2022

Jawlensky in Roubaix -1-

 Nog tot 6 februari 2022 kan je in Roubaix, in het bijzondere museum La Piscine (een omgebouwd zwembad), een mooie overzichtstentoonstelling zien van de Russisch-Duitse expressionistische schilder Alexej von Jawlensky (1864-1941). In zijn hele oeuvre neemt het menselijke gezicht een bijzondere plaats in. Portretten en reeksen 'koppen' vormen een vaste waarde in zijn werken. De titel van de expo is dan ook treffend : La Promesse du Visage. Elk gezicht houdt een belofte in, in elk gezicht kunnen we iets zien van het Gelaat van dé mensgeworden God. 
(Jawlensky : De byzantijnse
1913 - eigen foto)
In de expo wordt Jawlensky ons voorgesteld als een brugfiguur. Zijn eigen plaats in de (kunst)geschiedenis heeft hij te danken aan zijn tussenpositie, tussen de 19e en de 20e eeuw, tussen Oost en West, tussen fauvisme en expressionisme, tussen figuratie en abstractie. 
Opgegroeid in  Rusland als kind van aristocratische ouders (vader is officier in het leger van de tsaar) krijgt hij het orthodoxe geloof met de paplepel mee. Dit wil onder anderen zeggen dat hij van kindsbeen heel vertrouwd is met iconen. In de loop van de jaren zal hij zijn eigen Christus-afbeeldingen maken, in een stijl die aansluit bij zijn artistieke zoeken naar een eigen stem in de eerste helft van de 20ste eeuw.
(Jawlensky : Meditatie 
Vitaliteit 1935
eigen foto)


De opstelling van de werken zorgt ervoor dat je als toeschouwer ook uitgenodigd wordt om te verstillen bij de werken, zeker zijn laatste reeks 'meditaties'. Oog in oog met de schilderijen van Jawlensky hoor je als het ware Pilatus zeggen : ecce homo, ziehier de mens (Johannes evangelie 19, 5). 
Een bezoek aan deze verzorgde tentoonstelling is zeker de moeite meer dan waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten