2 februari 2023

Woorden waarin het Woord meeklinkt . .. -3-


 In mijn tweede jaar middelbare school werden de verschillende klassen in het katholieke college waar ik les volgde aangemoedigd om in de vastentijd via klassikale projecten geld in te zamelen voor de actie 'Broederlijk Delen' (solidariteit met het zuiden). Onze kleine klas van 18 leerlingen had een origineel project uitgedacht. We gingen per twee leerlingen onze leerkrachten interviewen met een vaste vragenlijst. Die interviews werden dan uitgetikt en gestencild en te koop aangeboden voor een democratisch prijsje aan de andere leerlingen. De school zorgde voor papier en stencils, dus alle inkomsten gingen naar Broederlijk Delen. 

(El Greco : de apostel Johannes
©Wikipedia)

Onze leraar Latijn en Grieks, met de wat oneerbiedige bijnaam "De Aap", gaf een antwoord dat mij altijd is bijgebleven bij de vraag: wat is je levensdevies? Hij zei : dat is een woord van de H. Augustinus : ama et fac quod vis. Bemin en doe dan wat je wilt. Later ontdekte ik dat de echte tekst was : dilige et fac quod vis (heb respectvol lief en doe dan wat je wil) en dat dit citaat een quote is uit een van de preken van Augustinus over de eerste brief van Johannes. 

Bij Johannes lezen we : "Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, omdat de liefde uit God is, en ieder die liefheeft is uit God geboren en kent God; wie niet liefheeft, heeft God niet leren kennen,- omdat God liefde is." (1 Joh. 4, 7-8; Naardense Bijbelvertaling)
Deze bevlogen woorden, naast het hooglied van de liefde bij Paulus 1 Korintiërs 13, klinken bij mij mee als ik volgende vers las van Claude van de Berge in de bloemlezing "Het zwijgende woord. Samengesteld en ingeleid door Jooris van Hulle" (uitg. P, Leuven, 2010, blz. 142)

Veelvuldig is de liefde, en de veelvuldigheid van
haar doelen is eindeloos, want omdat niets aan elkaar
gelijk is, en alles is wat het liefheeft,
is de liefde eindeloos.

De liefde is het wezen van wat is.
De handeling is het verschijnen van de liefde uit wat is.

We zijn wat de liefde is in ons.
We zijn de gestalte van onze liefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten