13 maart 2023

Pelgrimsweg naar Pasen - 4 -

 


De volgende tramhalte op lijn 25, de 'pelgrimslijn' van dichter Tijl Nuyts in zijn bundel "Vervoersbewijzen" (Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2021) is het Liedtsplein. De tram moet na de halte Thomas eerst door een tunnel onder de spoorweg en draait dan licht klimmend omhoog naar Liedts. 
Deze halte verbindt de dichter met de Israëlische stad Safed, maar misschien verwijst de titel ook naar het Engels en dan is 'safed' zoiets als 'veilig gesteld'. 
De stad Safed ligt in het noorden van Israël, dicht bij het meer van Galilea, hoog in de bergen. De stad is een van de heilige steden van het Jodendom omdat het sedert de 16e eeuw een centrum is van de joodse mystiek, de kabbala. 
(Liedtsplein  en tram 25
©Wikipedia)
Het Liedtsplein is een bezige plek waar de vele culturen die in Brussel wonen elkaar vinden in en rond de vele winkels en eethuizen en drinkgelegenheden. 
Deze mengeling van betekenissen laten zich lezen in het vers van Nuyts, vooral in de eerste drie deeltjes. 

LIEDTS - SAFED

Jullie zien lichamen
van zieke of rijke mensen
tussen stenen liggen
wanneer jullie de tunnel 
uitrijden, de helling op, richting licht.

De ogen van de reuzenstormvogel,
mooie bloemen, een plastic zak
rond het hoofd van een verdwaalde man.
Een vrouw die haar abonnement
vergat te hernieuwen, beboet wordt, zich herinnert
hoe te bidden zonder gebruiksaanwijzing.

Jullie dragen schelpen en medaillons
op jullie PRIMARK-outfits. Goedkope loden
of tinnen insignes, eigenlijk souvenirs.

Jullie hebben een brochure gelezen
over een hogere waarheid, maken bewust tijd
vrij op regenachtige woensdagnamiddagen om na te denken
over het leven, of om een gunst (genezing bijvoorbeeld)

af te dwingen, respect te betuigen, inspiratie
te krijgen, om te bezinnen of boete te doen,
om afstand te nemen -véél afstand-
van een hectisch bestaan of van iemand,
om nieuwe mensen te ontmoeten, om de ervaring,

om er geweest te zijn.
(uit: Nuyts, Tijl, Vervoersbewijzen, 2021, blz. 38)

Vanaf het vierde versdeel zien we hoe dichter als het ware terugkomt op de redenen die pelgrims hebben voor hun tocht. In het vorige gedicht nam hij het nogal humoristisch op, maar hier geeft hij  redenen aan voor een pelgrimstocht vanuit een heel ander register. De pelgrim zoekt verdieping in zijn leven en wil afstand nemen van de dagdagelijkse hectiek.
En wij? Vanuit dit vers kunnen we Jezus horen spreken tot zijn apostelen die na een drukke zendingstijd hen uitnodigt om even stil te worden. Marcus vertelt het ons zo : "Toen de apostelen zich weer bij Jezus voegden, brachten ze Hem verslag uit over alles wat zij gedaan en onderwezen hadden. Daarop sprak Hij tot hen : 'Kom nu eens zelf  mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en rust daar wat uit.' Want wegens de talrijke gaande en komende mensen hadden zij zelfs geen tijd om te eten. Zij vertrokken dus in de boot naar een eenzame plaats om alleen te zijn." (MC. 6, 30-32) 
En dan zie ik dat de stad Safed dicht bij het meer van Galilea ligt, waar nu ook juist deze passage uit Marcus zich afspeelt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten