14 juni 2023

Macht en beperking : over het boek Job

 Nog tot begin september kan je in het Museum Guislain in Gent een bijzondere tentoonstelling zien, mede georganiseerd door vzw With. 


De expo heeft als titel : "De windstoot : over de macht van de beperking". Op meerdere beeldende manieren tonen mensen die in onze samenleving worden bestempeld als 'beperkt' (omwille van lichamelijke, verstandelijke of andere andersheid) hoe zij zich (on)machtig voelen omwille van hun anders-dan-normaal-zijn.
In de laatste zaal van de expositie kan de bezoeker ook naar een aantal podcasts luisteren, waarbij literatuur wetenschapper Piet Devos en journalist Dirk Vandenberghe vanuit een literaire tekst met telkens een andere expert een aspect van het thema bespreken.
(glasraam in de 
St. Eutropiuskerk
van Heule - eigen foto)


Zo komt ook het boek Job ter sprake als belangrijke literaire getuigenis van hoe mensen zoeken om zin te geven aan hun lijden en ongelukken. Voor die aflevering is de gastspreker Hans Ausloos, de gedegen docent Oud Testament aan de KU Leuven.
Deze aflevering duurt wel ruim 49 minuten, maar Ausloos slaagt erin om het boek Job en de kernthema's daaruit duidelijk te duiden voor een hedendaagse geïnteresseerde. 
Zoals de expo zeker aan te raden is, zo ook kan je deze podcast ook beluisteren via het internet, met deze link :

of ook via deze link : https://www.windstoot.org/nl/online-magazine-category/podcasts/  waarbij je dan de betreffende podcast over Job aanklikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten