2 juni 2023

Luister naar de meeuwen - 3 -

 


De dichteres Lut de Block verwoordt in een reeks van 12 gedichten "Meeuwenpraat". Via de blik van de meeuwen heeft ze het natuurlijk over onze condition humaine. Maar ook biedt ze stof tot meditatie en dieper lezen van bijvoorbeeld de bergrede uit het Mattëusevangelie waar Jezus ons oproept om te kijken naar de 'zorgeloosheid' van de vogels. Het leven van Jezus is één grote uitnodiging om onszelf niet al te serieus te nemen en ons niet in het centrum van het universum te plaatsen. Juist deze relativering biedt kansen tot vrijheid, zoals de apostel Paulus mocht ontdekken en getuigen. "Voor die vrijheid heeft Christus ons vrijgemaakt; houdt dan stand en laat u niet opnieuw vasthouden onder een juk van knechtschap." (Galatenbrief 5,1)

De Block geeft via de meeuwen vliegles.

MENS 9 VLIEGLES

Of ik je leren kan te vliegen? Vergeet het maar.
Verlaat je nest en sla je vleugels uit. Laat je niet
gijzelen door de angst. Die houdt je aan de grond
belet je op te stijgen. Verbeelding trekt je hogerop.
Vliegen is de weidse bandeloosheid van verlangen
is loskomen op eigen kracht. Van bovenaf krijg je
een zicht op het geheel. De wereld is verwondering.
De vleugelslag van vrouwen is verraderlijk. Mooi.
(uit: Poëziekrant nov. 2022, blz. 16)

Reeds in het Eerste Testament zien we zo'n vliegles als metafoor voor het geloven. Geloven is leren vliegen zoals het Joodse volk leerde vliegen/geloven tijdens hun omzwervingen door de woestijn op zoek naar hun eigen land. "Hij [=God] vond hem [=Joodse volk] in een land dat woestijn was, in een woestenij, een wildernis vol gehuil; hij omringde hem, paste op hem, behoedde hem als de appel van zijn oog; zoals een arend zijn nest wekt,  over zijn jong heen en weer wervelt, - zijn vleugels uitspreidt, het opneemt, het draagt op zijn wieken" (Boek Deuteronomium 32, 10-11).

Deze passage inspireerde Huub Oosterhuis tot een lied dat je via onderstaande link kan beluisteren.

https://www.youtube.com/watch?v=qgc1t9d2TpM


En over angst en ont-angsten verwijs ik graag naar het themanummer van het monastieke tijdschrift "De Kovel" nr. 77 (januari 2023).







Geen opmerkingen:

Een reactie posten