7 december 2023

Advent : strijden tegen verlangluiheid - 2 -

 Augustinus begint zijn autobiografie 'Confessiones' (Belijdenissen) met een heel hartstochtelijk gebed waarin hij belijdt dat zijn hart heel onrustig was tot het rust vond in God. "Inquietum est cor meum donec requiescat in Te, Domine". Zo zijn deze eerste zinnen ook een samenvatting van wat de lezer mag verwachten als hij die belijdenissen leest.
Een boek dus over verlangen en zoeken naar uitzicht. Een boek dus over de levenstocht van de mens als één grote adventstijd, een tijd van verwachting.
(groep Amaryllis 
©Wikimedia Commons)


Wat hij schreef in 398 blijft mensen tot op vandaag boeien en inspireren. Zo ontdekte ik dat een Poolse muziekband deze zin heeft voorzien van wat wordt genoemd 'progressieve rock'-muziek. De band Amaryllis, bestaande uit 7 leden, bracht in 2009 een CD uit met als titel "Inquietum est cor". Alle teksten die ze brengen zijn in het Latijn, waaronder ook onderstaande versie van de beroemde zin van Augustinus.
Een bijzondere ontdekking die ik hier graag deel en die aansluit bij deze adventstijd, waarin we ons hart willen openen voor het verhaal van de menswording, dat opnieuw moet gebeuren in ons en zo in en aan onze samenleving.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten