29 november 2020
Wakker worden (1e zondag advent)
25 november 2020
Baarmoederlijkheid
21 november 2020
Apocalyps nu?
16 november 2020
Laat de hoop u blij maken.
Laten we het hebben over woorden voor morgen, over woorden die uitzicht bieden. Dat is het toch wat we op dit moment zo nodig hebben.
Naast de strakke 'wetenschappelijke' woorden die maar één betekenis kunnen hebben en verwijzen naar één 'realiteit', bezit onze taal gelukkig nog vele andere woorden, die én onze ervaring én onszelf niet (kunnen) opsluiten in één enkel woord. Om de wereld te begrijpen hebben we die 'wetenschappelijke' woorden nodig, om de wereld te beleven en te bezielen hebben we vooral die andere woorden nodig. Die belevingswoorden weten ook veel over het leven in al zijn schakeringen en ze roepen vaak beelden op die bezielend kunnen werken. God, zingeving, geloof, liefde, verlangen zijn zo'n woorden.
![]() |
(©Toolshero) |
Wat morgen brengt, weten we niet. De wetenschappers voorspellen klimaatcatastrofes bij gelijkblijvend gedrag van ons allemaal. Ze voorspellen méér en snellere/betere hulp dank zij elektronica in ons dagelijks leven. Ze voorspellen veel maar noch de menselijke wisselvalligheid noch de biologische wisselvalligheid (denken we maar aan covid-19) kunnen ze beheersen. Dan moeten we ons behelpen met die andere woorden die ons kunnen meedragen naar die onbekende en onzekere morgen. Een van die bezielingswoorden is 'hoop'. We hopen op een vaccin, op een onbezorgd kunnen reizen, samenkomen, (eet)cultuur proeven,... Hoop wekt ook vreugde op, geen billenkletsende lachpartij, maar een vernieuwde blik die licht ziet en nabijheid ondanks vele obstakels.
![]() |
(©kerknet : icoon stichters Cîteaux) |
In de trappistengemeenschap van Zundert (Noord-Brabant, NL) werd onlangs een nieuwe abt gekozen. Op vrijdag 13 november werd hij in de abdij Maria Toevlucht gezegend tot zevende abt van Zundert. De nieuwe abt, dom Guido Van Belle, koos als devies de woorden van Paulus aan de Romeinen: "Laat de hoop u blij maken." (Rom. 12,12). In deze dagen uitermate actueel...
Dit alles kwam bij mij op bij het lezen van een gedicht van Philippe Cailliau.
![]() |
( ©Letterkappers.be) |
11 november 2020
De mantel
![]() |
(retabel in St. Martinuskerk van Asse © heiligennet) |
8 november 2020
Geloven doe je niet alleen...
Geloven, hopen, liefhebben...het zijn werkwoorden die verwijzen naar een activiteit waar ook een grote mate van passiviteit, van overgave bij hoort. Als mens denken we vaak dat we alles zelf in handen hebben en dat we onze koers zelfstandig kunnen bepalen. Langzaam komen we tot de ontdekking dat er veel is dat we niet zelf kunnen naar onze hand zetten. Ook als gelovigen ontdekken we een zelfde weg. Momenten als Allerheiligen en Allerzielen doen stilstaan bij mensen die ons zijn voorgegaan op deze ontdekkingstocht die een mensenleven lang duurt. Door vertrouwen te geven weet je of iemand te vertrouwen is : dat is de ongemakkelijke kern van ons/elk geloof. Dat is evengoed de kern van elke vriendschaps- en liefdesrelatie tussen mensen. We geloven in een Andere en kunnen slechts weten of Hij er is door ons aan Hem/Haar over te geven.
Zeker in deze tijden vol onzekerheden is vertrouwen zo belangrijk. Dit vond ik heel eenvoudig verwoord in een gebedje van de Nederlandse komiek Toon Hermans.
![]() |
(eigen foto - begraafplaats Stuiverstraat Oostende) |
ik weet niet
Evenmin weet ik
wat er na dit leven komt.
Zij die Uw liefde kennen
vertrouwen blindelings
op Uw bedoelingen.
Geef mij dit vertrouwen, Heer.
(uit: Hermans, Toon, Gebedenboekje. Uig. Fontein, Baarn, 1986, blz.11)
2 november 2020
De doden die niet gestorven zijn... 2 november 2020
Op 2 november worden de doden herdacht. In deze dagen bezoeken we begraafplaatsen. Als we langs al die graven wandelen, passeren honderden namen van meestal ons onbekende personen. Maar, hier en daar zien we ook op een grafsteen of urneblok een foto. Deze portretten spreken tot ons, meer dan welke naam ook. Door deze
![]() |
(eigen foto begraafplaats Dieweg Brussel augustus 2017) |
face-to-face worden we aangesproken over de dood heen. En zelfs als er op een graf geen foto is, krijgt de foto van een geliefde gestorvene in vele huiskamers in deze dagen bijzondere aandacht. En ook dan spreekt deze gestorven tot ons over de dood heen. Wat André Blanchet schrijft over museale portretten geldt des te meer voor de foto van elke geliefde gestorvene in deze dagen van herdenking.
"De schilderij, het portret, dat is stilte die spreekt zonder te spreken. Het overkomt ons telkens weer wanneer we een museum binnengaan, het heeft iets aangrijpends: al die portretten, al die monden tegelijk zo stom en zo welsprekend! De plastische kunst verbindt de stilte met het spreken: het is een vorm van spreken die nauwelijks de stilte verstoort, die eigenlijk zelf nog helemaal stilte is, helemaal doordrongen nog van haar mysterie.
De persoon op het portret mag nog zo in zwijgen gehuld zijn, in werkelijkheid zegt hij nu meer, dan wanneer hij in hoorbare woorden tot ons zou spreken..." (geciteerd door Daniël-Ange in : Vuren in de woestijn. Deel 2: Stilte, blz. 118)
Doorheen de stilte van deze sprekende geliefde overledene kan je misschien de adem ervaren van deze zin uit het Bijbelse Hooglied : Sterk als de dood is de liefde (hoofdstuk 8, vers 6).
-
De gecommercialiseerde binnensteden van Europa wedijveren onder elkaar voor de mooiste kerstverlichting en hier en daar zien we soms nog een...
-
In de luwte van de zomermaanden publiceerde paus Franciscus een brief aan de verantwoordelijken van de vormingscentra van pastores over de...
-
Van Jezus Christus bestaan geen 'levensechte' afbeeldingen. Volgens de traditie is het gezicht van Jezus geprent in de zweetdoek w...